Årets unge kokk 2023: Dette er kandidatene!

Publisert 2023-04-26 | Oppdatert 2025-02-26

Skrevet av Stiftelsen Norsk Gastronomi

Unge kokketalenter moderniserer 80-talls klassikeren bakt potet


Årets unge kokk er en rekrutteringsarena mot verdens vanskeligste kokkekonkurranse – Bocuse d’Or. Fire kandidater fra Stavanger, Lofoten, Trondheim og Oslo skal konkurrere om tittelen i Stavanger 18. september.


Samme dag som Årets kokk, arrangeres Årets unge kokk 2023. En jury fra Bocuse-akademiet har pekt ut de fire unge kandidatene. Denne konkurransen retter seg mot kokker under 25 år, og Bocuse-kokkene vurderer kandidatene først og fremst på bakgrunn av fagkunnskap og originalitet, arbeids- og konkurranseerfaring, og hvilke tanker kandidaten gjør seg om fagets utvikling.


– For at norske kokker skal fortsette å hevde seg på pallen i Lyon, så er det avgjørende at vi starter tidlig med å rekruttere unge kokketalenter som får muligheten til å bygge seg en solid konkurranseerfaring. På den måten løfter vi kokkefaget, næringen, de gode råvarene og den norske matkulturen, forklarer Christopher W. Davidsen, faglig leder for Bocuse-akademiet.


Årets unge kokk ble for første gang arrangert i 2019. Vinneren ble Aleksander Løkkeberg Vartdal, og han er i år en av finalistene i Årets kokk.


Den ydmyke bakte poteten og Norsk Rødt Fe

Temaet for årets kvalifisering var klassikere. På menyen stod klassiske norske råvarer, som potet, meieriprodukter og løk, i tillegg til høyrygg av Norsk Rødt Fe og grønnsaker fra ambisiøse norske produsenter. De utvalgte råvarene har vært sentrale i det norske kjøkkenet i all tid, og utgjør en viktig del av vår tradisjonelle matkultur. Blant annet måtte kandidatene presentere en moderne vri på 80-talls klassikeren bakt potet.


Ganefryden, eller amuse-bouche på fransk, er den lille smakebiten som vekker nysgjerrighet og forventning i store måltid. Den forteller om restaurantens ambisjoner, og gir hint om hva en kan forvente av kokken. Årets ganefrydoppgave var å gjenskape og oppdatere bakt potet til vår tid.


– I søknaden om å få delta, måtte de unge kokkene modernisere norske klassiske råvarer, og resultatene var veldig overbevisende. De fire kandidatene ble valgt ut på bakgrunn av fagkunnskap og kreativitet i oppskrifter og presentasjon. Jeg gleder meg til å følge dem på veien til Årets unge kokk-finalen i september. Forhåpentligvis ser vi dem også igjen i Årets kokk om noen år, sier Geir Skeie, styreleder i det norske Bocuse-akademiet.


Dette er kandidatene til Årets unge kokk 2023:


Navn: Eli Anne Sundset

Alder: 23 år

Arbeidssted: Kokk, To rom og kjøkken, Trondheim


Eli Anne Sundset var commis til Håkon Solbakk da han vant sølv i Årets kokk 2021, og hun var med som medhjelper på teamet til Filip Bendi i opptakten til Bocuse d’or i Lyon.


– Dette yrket har utallige smakskombinasjoner og sammensetninger, som man stadig lærer nytt om. For eksempel å ta i bruk gamle konserveringsmåter som man gjør en moderne vri på og får til mye spennende med, sier Sundset.


Navn: Siriyaporn «Mymint» Rithisirikrerg

Alder: 24 år

Arbeidssted: Kokk, Thon hotel Lofoten, Svolvær


Siriyaporn har sølv fra Årets unge kokk i 2021, sølv i NM i kokkekunst og har siden 2021 vært en del av det norske kokkelandslaget. Hun jobber som kokk på Thon Hotel Lofoten.


– Jeg ønsker å utvikle meg i faget og elsker å utfordre meg selv. Jeg har lyst til å stå frem som et forbilde for unge kvinnelige kokker og vise at man må tørre å satse på sitt talent, og ikke minst vise hva jeg kan.​


Navn: John Sebastian Hornslien​

Alder: 24 år

Arbeidssted: Kokk, Hotel Bristol, Oslo


John Sebastian Hornslien fikk 3. plass i Carl Evensen -challenge, og vant Thon-messens lærlingkonkurranse i 2022 og i 2023. Nå jobber han som kokk ved Hotel Bristol.


– Jeg liker å utfordre meg selv, være kreativ, arbeide i høyt tempo med presisjon og ønsker å være med å utvikle faget ved å inkludere og motivere de rundt meg.


Navn: Petter Harbo Soma

Alder: 22 år

Arbeidssted: Kokk Tango, Stavanger


Petter Harbo Soma har tidligere vært lærling ved RE-NAA, og tok i 2022 en bronsemedalje i NM i kokkekunst.


– Med en far som kokk er jeg oppvokst med matglede i ryggmargen, og med et fokus på å gi mye av meg selv på jobb. Mange av de beste minnene mine husker jeg bedre, og har fått en nostalgisk tilknytning til, på grunn av maten vi spiste – om det var gleden over å spise klassisk god mat med familien, eller hvor spesielt og spennende det var å gå på restaurant å prøve noe helt nytt.


Stavanger som vertsby

Stavanger var Norges vertsby da Bocuse d’Or Europe i 2008 hadde sin første kontinentale kvalifiseringskonkurranse. Dette var en nøkkelbegivenhet i Stavangers internasjonale status som matby. Som etablert matregion, med kokker i verdensklasse, flere av Norges beste restauranter og kokkeskoler, er regionens kokkemiljø et perfekt vertskap for slike konkurranser.


Årets kokk og Årets unge kokk arrangeres i et samarbeid med Stiftelsen Norsk Gastronomis partnere i privat næringsliv, samt Stavanger kommune og Rogaland Fylkeskommune.

Tags

Bocuse d’Or Norge bistår våre kokker så godt vi kan på veien mot målet. Norge har opp gjennom årene sikret seg hele 13 medaljer i Verdensmesterskapet, med fem gull, fire sølv og fire bronse. Det er noe vi er utrolig stolte av!

Kontakt

post@norskgastronomi.no

Sosiale medier

Facebook
Instagram
LinkedIn