Stiftelsen Norsk Gastronomis arbeid med talenter, kompetanse og kvalitet, er viktige bidrag til et godt omdømme for norsk gastronomi, både hjemme og ute i verden. Aktivitetene bidrar også i det store til utvikling av måltidets rolle i reiselivet, en stolt matnasjon og et bedre samfunn å leve i. For en lever bedre når en får god mat, på hverdager og festdager!
Stiftelsens hovedformål er å
1) sikre at våre kokker forblir verdensledende i Bocuse d’Or,
2) dele kunnskap og innsikt om mat og matlaging, og
3) styrke norsk gastronomis omdømme.
Norsk Gastronomi er som ‘Olympiatoppen’ for norske mesterkokker, og jobber med enerne på tvers av generasjoner og geografi. Gjennom en toårssyklus, er over 120 ledende norske kokker, fra 18 til 70 år +, direkte involvert i aktiviteter som er igangsatt av eller drives av Stiftelsen. Dette er cirka 40 årsverk til sammen! Når et stort nettverk jobber med å foredle, gjenskape og skape talenter og gastronomi på denne måten, skapes det «ringer i vannet», og over tid deles idéer, holdninger og verdier ut i bransjen til inspirasjon og utvikling.
Insidere i bransjen kjenner til denne måten verdi skapes på, men utenfor bransjen er det ikke så lett å forstå. Derfor er stiftelsen svært opptatt av å skape forståelse for hvilke betydning gode kokker og en god gastronomi har for en by, region eller land.
Det er to hovedløp, der ELITESATSING omfatter Årets kokk, Bocuse d’Or Europe og Bocuse d’Or World Final, med tilhørende treningsløp for utøverne som varer i over et halvt år. Det andre løpet, UNGSATSINGEN, omfatter Årets unge kokk og – fra tid til annen – Årets kokkespire. Begge løpene bidrar i tillegg til å løfte talent, råvarer, yrke og faget. Alle disse aktivitetene gjennomføres i sykluser på to år, der Stiftelsen og alle involverte er opptatt av å forbedre hver nye syklus.
Stiftelsen har også sterk prioritet på informasjon og samfunnskontakt. Det er stor dugnadsinnsats både blant utøvere, dommere og alle andre roller knyttet til aktivitetene, og synlighet for resultater er viktig. De inspirerer og endrer, og skaper en bredere samfunnsfaglig forståelse av verdien av god gastronomi. Ut over konkurransene og treningsløpene, nettverkene og kommunikasjon om det som skjer underveis, er Stiftelsen involvert i flere prosjekter relatert til Måltidsturisme og Regjeringens Reiselivsstrategi, som Norwegian Supper Club, forskningsprosjektet Gastronomisk Verdiskapning og Gastronomiens dag – FN-dagen for Bærekraftig Gastronomi.
Stiftelsen Norsk Gastronomis arbeid med kompetanse, kvalitet og omdømme, skaper positivitet for norsk gastronomi, både hjemme og ute i verden. Aktivitetene bidrar i det store til utvikling av måltidsturisme, en stolt matnasjon og et bedre samfunn.
Paul Bocuse var en levende fransk kokkelegende, restauratør og innehaver av tre Michelin-stjerner, ærespresident i SIRHA og ridder av den franske Æreslegionen. Paul ble også regnet som en av fadderne for La nouvelle cuisine, det nye franske kjøkken, matkunst av høy klasse, som inspirerer kokker verden over.
Paul Bocuse var initiativtageren til konkurransen Bocuse d’Or, som for første gang ble arrangert i Lyon i 1987, da i tilknytning til den kulinariske messen Salon des Métiers de Bouche (nå SIRHA). Paul Bocuse var president for Bocuse d’Or inntil hans sønn, Jérôme Bocuse, overtok tittelen i 2016. Paul Bocuse døde 20. januar 2018.
Norge har siden Arne Brimi konkurrerte i den første Bocuse d’Or i 1987 blitt en viktig nasjon i konkurransen. Eyvind Hellstrøm tok en 5. plass i 1989 og i 1991 brakte Lars Erik Undertun Norges første sølvmedalje hjem. Deretter har suksessene kommet på løpende bånd:
Bent Stiansen sikret Norges første gullmedalje i 1993, og Odd Ivar Solvold en bronsemedalje i 1997. I 1999 fikk vi nytt gull med Terje Ness, og det tredje gullet tok Charles Tjessem i 2003. Tom Victor Gausdal sikret oss nok en sølvmedalje i 2005, kun slått av Frankrike med et poeng.
Sven Erik Renaa tok tittelen “Beste Fiskerett” i 2007, og Geir Skeie gjorde en unik prestasjon med norsk gull i både Bocuse d’Or Europe 2008 og i Bocuse d’Or i Lyon i 2009. Gunnar Hvarnes forsvarte Norges ære med bronse i Bocuse d’Or i 2011. Ørjan Johannessen tok gull i Bocuse d’Or Europe i 2012, og fikk “Beste Fiskerett” i Bocuse d’Or i Lyon i 2013. I 2015 tok han gull i Bocuse d’Or i Lyon.
Christopher W. Davidsen tok seieren i Årets Kokk 2015, og ble dermed Norges finalist i Bocuse d’Or Europe, som ble holdt i Budapest i mai 2016. Her tok han sølvmedalje, og ble dermed kvalifisert til verdensmesterskapet, som ble holdt i Lyon i januar 2017. Her tok Christopher W. Davidsen sølv.
Christian André Pettersen vant Årets Kokk 2017, og deltok i Bocuse d’Or Europe i Torino året etter. Her tok han og teamet, bestående av coach Gunnar Hvarnes og commis Håvard André Josdal Østebø, gull. I verdensmesterskapet i Lyon i 2019, tok teamet bronse. Sverige vant sølv og Danmark gull i samme konkurranse. I Europamesterskapet i Tallinn 2020, tok Pettersen gullet hjem.
Filip August Bendi deltok i Årets kokk i 2017, 2019 og 2021. I 2021 vant han og teamet gull i det nasjonale uttaket, og ble Norges kandidat til Bocuse d´Or. Bendi og teamet sikret seg en bronsemedalje i Europamesterskapet i Budapest i 2022, og i 2023 tok Norge sølv i Verdensfinalen, Bocuse d´Or i Lyon.
Håvard Werkland deltok i Årets kokk i 2019 og 2023. I 2023 vant han og teamet gull i det nasjonale uttaket, og Werkland ble dermed Norges representant til Bocuse d’Or. Under Europamesterskapet i Trondheim i 2024, sikret Werkland og teamet bronsemedalje, og i Verdensmesterskapet i Lyon i 2025, vant det norske teamet prisen for beste fiskerett og kom på fjerdeplass – kun 2,5 poeng bak Sverige, som tok bronse.
Med dette har Norges 15 Bocuse-kokker til nå vunnet fem gull, fire sølv og fire bronser i de 17 (av totalt 19) verdensfinalene Norge har deltatt i siden 1987. Norge er dermed den nasjonen med flest medaljer i konkurransen, etterfulgt av Frankrike som har totalt 11 medaljer. Frankrike har åtte, mot Norges fem gull.
Norsk gull, verdensmesterskap:
Europamesterskap
Norge har til sammen vunnet fire gull-, to- sølv og tre bronsemedaljer i de totalt ni Europamesterskapene som har blitt arrangert.
Arne Sørvig har mangeårig erfaring innen matrelatert næringsliv både nasjonalt og internasjonalt. Han har tidligere vært markedsdirektør i Marine Harvest Group, Iberia-ansvarlig i Norges Sjømatråd, og daglig leder for Fagforum for Mat og Drikke (nå Måltidets Hus).
Arne har en doktorgrad i industriell økonomi og markedsføring, samt en Mastergrad i Internasjonal Hotell- og Reiselivsutvikling, fra Norsk Hotellhøgskole og Cornell University (USA). Arne tok fagbrev som kokk i 1991.
Styret i stiftelsen Bocuse d’Or Norge / Stiftelsen Norsk Gastronomi består av: Anita Krohn (styreleder), Geir Skeie, Arne Hjeltnes, Eyvind Hellstrøm, Merete Habberstad og Christopher W. Davidsen.
Rådet i Bocuse d’Or Norge er Stiftelsens overordnede organ. Rådet velger styrets medlemmer, og godkjenner årsregnskap, årsberetning, vedtektsendringer og valg av revisor. Rådet består av Akademiets medlemmer, Stiftelsens mest sentrale partnere og personer utpekt av styret i Akademiet. Rådet velger Rådsleder.
Rådsleder – Janne Johnsen.
Rådsleder i Stiftelsen Norsk Gastronomi
Janne er oppvokst i hotellbransjen, og har et bankende hjerte for bransjen og fagene. Hun har vært politisk aktiv siden hun var ung, og har blant annet sine mange verv vært fylkesordfører i Rogaland i to perioder, politisk rådgiver i Utenriksdepartementet og statssekretær i Fiskeridepartementet. Janne har vært svært aktiv i forhold til fagutdanningen i Rogaland, deltatt i flere matprosjekter og er styreleder i Gladmat AS. Hun har vært medlem av styret i Stiftelsen Bocuse d’Or Norge, og kjenner aktivitetene godt. Hun har en Master of Science fra Norsk Hotellhøgskole og Florida International University.
Til daglig leder Janne selskapet Triple Panel Buildings.
Bocuse d’Or Norge bistår våre kokker så godt vi kan på veien mot målet. Norge har opp gjennom årene sikret seg hele 13 medaljer i Verdensmesterskapet, med fem gull, fire sølv og fire bronse. Det er noe vi er utrolig stolte av!
post@norskgastronomi.no