Stiftelsen Norsk Gastronomi utvikler kokkefaget, fremmer norske råvarer og bygger et internasjonalt omdømme for norsk gastronomi. Vi løfter fram talenter og skaper forbilder – og vi gjør det gjennom samarbeid med fagmiljøer, næringslivspartnere og hele bransjen. Resultatet er bedre måltidsopplevelser, en sterkere identitet og matkultur – og økt verdiskaping for Norge som matnasjon og reisemål.
Stiftelsen samler innsats og ressurser i tre formål:
Vi er et faglig spleiselag som jobber for kokkens rolle i samfunnet – som utøver, leder og innovatør.
Annet hvert år samler vi Norges mest ambisiøse kokker til uttaket til verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse – Bocuse d’Or. Norge har deltatt siden starten i 1987, og er i dag en av konkurransens mestvinnende nasjoner.
Gjennom omfattende treningsprogrammer, mentorstøtte og sceneeksponering løfter vi fram kokker som setter standarden – både faglig, kulturelt og personlig.
Vi gir unge kokker muligheter til å utvikle seg i profesjonelle rammer med høye krav. Gjennom konkurranser, mentorordninger og akademimodellen vår får unge utøvere innsikt, ansvar og ambisjoner – og blir en del av et nettverk som følger dem videre i karrieren.
Rundt 200 kokker - ledende i sine generasjoner- fra under 18 til over 70 år, er direkte involvert i arbeid i hver toårssyklus – tilsvarende rundt 40 årsverk i frivillig og profesjonell innsats. Sammen bygger vi en kultur for læring, deling og faglig utvikling som over setter dype spor i hele bransjen.
Gjennom prosjekter og samarbeid bidrar vi til å styrke gastronomiens rolle i reiseliv, utdanning, innovasjon og samfunnsutvikling. Eksempler på dette er:
– Gastronomisk verdiskaping - i forskningsprosjektet FoodLessons
– Gastronomiens dag - FN-dagen for bærekraftig gastronomi
– FoodStories - forstå og modernisere norske matradisjoner over tid
– Mat som forteller - mat og måltid som historieforteller
Vi arbeider også tett med aktører i mat- og reiselivsnæringen og deltar aktivt i definering og implementering av nasjonale strategier knyttet til det profesjonelle måltidet. .
Norge har deltatt i Bocuse d’Or siden konkurransens oppstart i 1987 – og har aldri plassert under topp fem i Verdensfinalen eller utenfor pallen i Europafinalen.
I Verdensfinalen har vi til nå vunnet:
Norge er i skrivende stund den mestvinnende nasjonen i konkurransens historie, et resultatet av målrettet arbeid, sterk faglig forankring – og en hel bransje og næring som stiller opp for å bygge og løfte sammen. En er til enhver tid aldri bedre enn resultatet av ens neste konkurranse, og norske kokker går til oppgaven med ydmykhet og stor respekt for kolleger både hjemme og ute i verden.
Norske gullvinnere i Verdensfinale:
Bent Stiansen (1993)
Terje Ness (1999)
Charles Tjessem (2003)
Geir Skeie (2009)
Ørjan Johannessen (2015)
Norge har også til sammen vunnet fire gull-, to- sølv og tre bronsemedaljer i de totalt ni Europafinalene som har blitt arrangert siden 2008.
Stiftelsen Norsk Gastronomi og Foreningen Årets kokk Akademiet – også kjent som det norske Bocuse-akademiet – er tett integrert gjennom felles vedtekter og en felles struktur.
De to organisasjonene ledes samlet gjennom et felles Råd, som fungerer som årsmøte og strategisk møteplass. Stiftelsen står for den operative gjennomføringen, mens Akademiet samler tidligere finalister og sentrale fagpersoner i et varig nettverk med høy kompetanse og erfaring.
Sammen utgjør vi et nav i et større økosystem av lidenskapelige og ambisiøse fagfolk, serveringssteder, hotell, kantiner, institusjonskjøkken, matprodusenter, distributører, designere og andre samarbeidspartnere innen reiseliv, kultur og media – alle med et felles mål: å styrke gastronomien som fag og kraft i det norske samfunnet.
Gastronomi er for oss mer enn det som skjer på stjernekjøkken.
Det handler om kompetanse, samarbeid og smak:
– Faglig basert håndverksmat, uavhengig av nivå eller arena
– Gode råvarer og gode omgivelser
– Samspill mellom kokker, servitører, designere og andre
– Faglig utforsking og nytenkning
– Gjester som er nysgjerrige, åpne og lar seg begeistre
Dette helhetlige og inkluderende synet på gastronomi ligger til grunn for alt vi gjør – og for alt vi deltar i og inviterer andre til å bli med på.
Som partner i Stiftelsen Norsk Gastronomi blir du del av et landslag i fagutvikling og måltidskultur. Kontakt oss for partnerskap og muligheter.
Arne Sørvig leder stiftelsens og akademiets aktiviteter sammen med styrene i de respektive organisasjonene.
Sørvig har leder-bakgrunn fra matrelatert næringsliv i Norge og internasjonalt, fra selskap som MOWI, Norges Sjømatråd og Fagforum for Mat og Drikke AS. Han har fagbrev som kokk, MSc. i internasjonal reiselivsutvikling og PhD i industriell økonomi og markedsføring
Styret i stiftelsen Stiftelsen Norsk Gastronomi / Bocuse d’Or Norge består av: Anita Krohn (styreleder), Ørjan Johannessen, Arne Hjeltnes, Eyvind Hellstrøm, Merete Habberstad og Christopher W. Davidsen.
Styret i Foreningen Årets kokk Akademiet består av: Ørjan Johannessen (styreleder), Tom Viktor Gausdal og Filip August Bendi.
Rådet i Bocuse d’Or Norge er Stiftelsens overordnede organ. Rådet velger styrets medlemmer, og godkjenner årsregnskap, årsberetning, vedtektsendringer og valg av revisor. Rådet består av Akademiets medlemmer, Stiftelsens mest sentrale partnere og personer utpekt av styret i Akademiet. Rådet velger Rådsleder.
Rådsleder er Rune Brandstadmoen
Bocuse d’Or Norge bistår våre kokker så godt vi kan på veien mot målet. Norge har opp gjennom årene sikret seg hele 13 medaljer i Verdensmesterskapet, med fem gull, fire sølv og fire bronse. Det er noe vi er utrolig stolte av!
post@norskgastronomi.no