Vinner av NM 2024 blir kandidat til Årets kokk 2025

Publisert 2024-05-25 | Oppdatert 2025-02-26

Skrevet av Stiftelsen Norsk Gastronomi

Vinner av NM i Kokkekunst 2024 blir kandidat til Årets kokk 2025


Norske Kokkers Landsforening og Stiftelsen Norsk Gastronomi har fornyet samarbeidet, som gir vinneren av NM i Kokkekunst privilegert adgang til å være blant de utvalgte kandidatene til Årets kokk 2025. Samtidig vil sølvvinneren i Årets kokk 2025 få det ærefulle oppdraget å representere Norge i den nordiske konkurransen i 2026.


I Årsmøtet 23. april i år, vedtok foreningen Årets kokk Akademiet, kalt Bocuse-akademiet, å videreføre denne talentutviklingsavtalen som første gang ble inngått i 2017-23. Vedtaket var enstemmig.


Svært mange kokker har startet sin konkurransekarriere i NKL-konkurranser. Denne avtalen skaper god sammenheng mellom våre respektive organisasjoners konkurranseaktiviteter, og er et samarbeid til beste for kokketalentene, uttaler Arne Sørvig i Stiftelsen Norsk Gastronomi. Stiftelsen er sekretær for foreningen Årets kokk Akademiet.


Årets kokk er den norske kvalifiseringen til Bocuse d’Or, og for å delta i Årets kokk må en kokk først bli utvalgt basert på en personlig søknad. Vinneren av NM i Kokkekunst må fremdeles utarbeide en søknad, men når den er tilstrekkelig, er vedkommende garantert plass blant kandidatene til Årets kokk.


Bocuse d’Or er verdens vanskeligste å vinne, og er for de mest motiverte den ultimate kokkekonkurransen å gi seg i kast med. Men for å komme dit må først Årets kokk vinnes. Dette samarbeidet gjør at NM-vinneren kommer et steg nærmere Lyon, avslutter Sørvig.


President i NKL, Kyrre Dybdahl, understreker at det er svært gledelig å avtalefeste et videre samarbeid mellom Norske Kokkers Landsforening og Stiftelsen Norsk Gastronomi.


Våre organisasjoner har det til felles at vi ønsker å skape et sterkt omdømme for norske fagutøvere i kokkeyrket, norske råvarer og tradisjoner for både et nasjonalt og internasjonalt publikum. Våre konkurranser og konkurransekjøkken er sterke lærings- og utviklingsarenaer, både for den enkelte kokk og for lag, hvor både kulinarisk nyvinning og gjenoppdaging av tradisjoner skjer. Denne avtalen er positiv for kokkene, mat- og måltidsbransjen og reiselivet, sier NKLs president, Kyrre Dybdal.


Vinneren av Årets kokk 2025 skal konkurrere i Bocuse d’Or Europe 2026, i regi av Stiftelsen Norsk Gastronomi, og sølvvinner i Årets kokk skal representere Norge i Nordisk konkurranse 2026, i regi av Norske Kokkers Landsforening. Slik bidrar samarbeidet til å redusere behovet for å arrangere både Årets kokk og NM i Kokkekunst i oddetallsårene, og reduserer treningstrykk på de norske restaurantkjøkken som avser kandidater til konkurransene.


Et slikt samarbeid utnytter ressurser og innsats på en bedre måte, og vil utgjøre en forskjell over tid, både for det profesjonelle norske kjøkken og den norske gastronomien som helhet.



Foto: 


Vinner av Årets kokk 2023, Håvard Werkland. Foto: Tom Haga

Geir Skeie, styreleder i det norske Bocuse-akademiet. Foto: Stian Broch

Kyrre Dybdal, NKL-president. Foto: NKL

Tags

Stiftelsen Norsk Gastronomi