18. juni: Gastronomiens Dag

Publisert 2022-06-10 | Oppdatert 2025-02-26

Skrevet av Stiftelsen Norsk Gastronomi

#gastronomiensdag – Med søkelys på en bærekraftig gastronomi


18. juni er det FNs dag for bærekraftig gastronomi ♻️ I den anledning oppfordrer Stiftelsen Norsk Gastronomi kokker og restauranter over hele landet til å markere dagen!


– Ved å ta initiativ til å markere Gastronomiens dag, håper vi å sette i gang gode samtaler om gastronomi og bærekraft, om kokkenes rolle i det grønne skiftet, som vi mener på enda mer synlige måter kan ta ledertrøya på for å utvikle og fremme bærekraftige, sunne, naturlige, gode og ikke minst gledesfylte måltid, forklarer daglig leder i Stiftelsen Norsk Gastronomi, Arne Sørvig.


– Gastronomiens dag er en gylden anledning for å hylle gastronomien, kokken og kokkens kompetanse. Kokken har en sentral rolle i det grønne skiftet, og ved å bruke lokale, kortreiste råvarer er de pådrivere for bærekraft i alle ledd. Ved å invitere til uforglemmelige matopplevelser er serveringsbransjen sosiale møteplasser som skaper inkludering og fellesskap, og sysselsetter mer enn 70 000 mennesker, istemmer administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold. 

Bli med å sette fokus på viktigheten av en bærekraftig gastronomi, du også! Slik bidrar du: 


1) Del Gastronomiens dag-materiellet vi har laget 

Vi har laget en pakke med logomateriell, som både du og din restaurant enkelt kan dele i sosiale medier. Her finner du formater tilpasset Instagram, Facebook og Stories. Husk å bruke hashtaggen #gastronomiensdag


Trykk her for materiell.


2) Smykk ditt bilde med Gastronomiens Dag-merket

Smykk ditt bilde i sosiale medier med Gastronomiens dag-merket. Her finner du merket, som du enkelt kan legge oppå ditt bilde, for eksempel i Canva eller annet bilderedigeringsprogram (det er litt mer jobb enn vanlig Facebook-ramme, som vi dessverre ikke får brukt. Men det er verdt det!).


Trykk her for å finne merket.


3) Bruk hashtaggen #gastronomiensdag 

Er du ute og spiser på restaurant 18. juni? Eller har du laget en flott rett? Del ditt måltid med venner ved å bruke hasthtaggen #gastronomiensdag


Ved å dele bidrar du til forståelsen av bærekraftig gastronomi, samt kokkens og den naturlige matens rolle i en matglad og inspirert fremtid.



Bocuse-kokk Geir Skeie med Gastronomiens dag-merket på sitt bilde. Foto: Paal André Schwital.


Om Dagen for bærekraftig gastronomi

I 2016 vedtok FNs generalforsamling at Dagen for bærekraftig gastronomi skal markeres 18. juni hvert år. Resolusjonen anerkjenner gastronomi som et kulturelt uttrykk, og som viktig del av det kulturelle mangfoldet i verden. Den understreker også viktigheten av bærekraftig gastronomi for å nå FNs bærekraftsmål. Les mer om Dagen for bærekraftig gastronomi her.

Tags

Bocuse d’Or Norge bistår våre kokker så godt vi kan på veien mot målet. Norge har opp gjennom årene sikret seg hele 13 medaljer i Verdensmesterskapet, med fem gull, fire sølv og fire bronse. Det er noe vi er utrolig stolte av!

Kontakt

post@norskgastronomi.no

Sosiale medier

Facebook
Instagram
LinkedIn