ÅK17: Kandidatenes hovedrett – Surf and turf

Publisert 2017-03-22 | Oppdatert 2025-02-12

Skrevet av Stiftelsen Norsk Gastronomi

Kandidatene til Årets Kokk 2017 ble vurdert på bakgrunn av en innsendelsesoppgave, hvor de ble bedt om å presentere tre personlige oppskrifter: En hovedrett «surf and turf» med Lerstangkylling fra Gårdsand i Vestfold, kombinert med enten norsk sjøkreps, kaldtvannsreker eller kongekrabbe, en smårett med beter fra Hasle Gård i Vestfold og en ganefryd med tørrfisk fra Lofoten. Under følger kandidatenes hovedrettsoppskirfter – Surf & turf.


Rasmus J. Skolglund: «Kylling og sjøkreps»

Kylling på skroget

1 stk Lerstangkylling

3 ss honning

2 ss Mimis havsennep fra Beiarn

Urter


Urtepulver

100 g estragon

100 g persille


Sprø kylling og sjøkreps

1 stk kyllinglår

2 stk sjøkreps

1/2 dl fløte

1 ts Smør

Sitron

Panko

Egg

Mel

Carelian kaviar

Ertepure


Ertepure/erter

300 g belgerter

100 g Smør

Fløte


Blomkålkjerne med sprøtt kyllingskinn

1 stk blomkålkjerne

150 g røykt smør

Kyllingskinn

Næringsgjær

Syltede sennepsfrø


Kålblad med morkelstuing

Nykål

150 g morkler

½ dl hvitvin

1 + 1 dl kyllingkraft

50 g sjalottløk

12 g hvetemel

12 g smør

1 dl melk

Soya

Salt

Sitron


Syltet løk og hylleblomst

Rød delikatesseløk

1 stk kepaløk

30 g smør

1,2 dl hylleblomsteddik

1,3 dl sukker

3 dl vann

1 stk nepe

Urter


Sjøkrepskraft

1.5 kg Sjøkrepsskall

1 ss tomatpure

1 kepaløk

2 fedd hvitløk

1 ss korianderfrø

3 stk stjerneanis

3 dl hvitvin

½ stang vanilje

Vann


C&C-kremsaus

50 g kyllingkraft

70 g sjøkrepskraft

150 g smør

15 g eplecidereddik

150 g solsikkeolje

35 g sitron

170 g eggeplomme

2 ss fløte


Filip August Bendi: «Chicken and crayfish»

Lerstangkylling fra Norsk Gårdsand i Revetal

Trøffel

Fløte

Egg

Mandelpotet

Brokkoli

Minigulrot fra Brimse

Melk

Smør

Sjøkreps

Estragon

Salt

Hvit pepper

Sitron

Lime

Hvitvin

Solsikkeolje

Olivenolje


Øyvind Bøe Dalelv: «Lerstangkylling og sjøkreps»

Surf and Turf – piece

2 stk Lerstangkylling

4 stk ferske store sjøkreps

Estragonfarse

300 g kylling

1 egg

250 g fløte

8 g potetmel

11 g Salt

20 g estragon

Smør til steking


Sprøtt kyllingskinn og confiterte lår med trøffel

Skinn fra to stk hele kylling

4 stk lerstang kyllinglår

Solsikke olje

2 stk hvitløk

5 stk timian kvister

Salt og pepper

Sort trøffel

30 g Smør

45 g Fløte

Persille


Estragonsjy

300 gram sjalottløk

300 gram sellerirot

300 gr gulrot

3 dl redusert kalvekraft og 3 redusert kyllingkraft

2 dl hvitvin

Salt og sitron

40 gr estragon


Rødbet i variasjon

3 stk rødbet

Havsalt

100 g eplecider eddik

200 g sukker

150 g vann

150 g eplejuice


Selleri og trøffel

3 stk sellerirrot

250 g melk

250 g fløte

10 g agar

olivenolje

Sort Pepper

Sort Trøffel og trøffeolje


Kål, kål, kål

1 pk rosettkål

1 stk spisskål

2 egg

25 g smør

40 g fløte

Salt og pepper


Geir Magnus Svae: «Lerstangkylling i møte med kongekrabbe»

Hovedpice kylling

2 stk kyllingbryst

Sort trøffel

Sitronskall

Kjøtt lim

200 gr kyllingbryst

1 stk egg

3-5 dl fløte

3 ss finhakket sauterte morkler

2 ss eple brunoise

2 stkkongekrabbeklør

Salt og pepper

Kyllingskinn

Kokte kyllingføtter

Div. skudd- og urter


Sprøtt kylling skinn

Kyllingskinn

1 ltr vann

50 gr salt


Puffede kylling føtter

100 gr kyllingføtter

Lettsaltet vann


Rekonstruert kyllinglår

2 stk. kyllinglår

Purreaske

Sort trøffel

Salt og pepper

Kjøtt lim

Timian

Hvitløk

Smør


Peppercrab – Saus

4 dl kyllingkraft, lagd på kylling føtter

1 stk sjalottløk

1 ts finhakket ingefær

1 fedd hvitløk finhakket

1 dl sopp soya

3 dl soppbuljong

1ss østerssaus

2ss black Bean pure

1 stk sitron

20 korn fersk pepper

2 ts brun riseddik

Smør


Bakt jordskokk med røkt smør og sitron

200 gr Jordskokk

Havsalt

50gr røkt smør

1 stk sitron (skall)

Salt og pepper

2 dl Persilleolje

8 dl panko

1 stk eggehvite

3 ss Hvetemel


Terte med tomat- og krabbesalat

Tertedeig

500 gr hvetemel

200 gr temp smør

2,5 dl vann

20 gr salt

25 gr sukker

80 gr eggeplommer


Krabbesalat

2 stk små klasetomater

1ts estragon

1 ts Gressløk

2ts finhakket sjalottløk

2 ss finrevet kongekrabbe fra avskjær

Salt, pepper, sitron og olivenolje


Tomat sphefere

5 stk Små klasetomater

20 gr selleristang

1 fedd bakt hvitløk

1 ts frest tomatpure

Salt, pepper, eplescidereddik

Xantana

5 gr pr kg Gluco

Alginbad


Sprø hjertesalat

Hjertesalat

Olivenolje


Retro potet

6 dl kyllingkraft

10 gr sort trøffel

Smør

Sukker

Sitron

Bakepotet

Pure

200 gr Mandelpoteter

1,5 dl H- melk

50 gr smør

salt, pepper, sitronskall

2 stk Gulløyepotet


Saus

1 ltr Kyllingkraft (mild)

5 dl Skalldyrkraft av strandkrabbe

3 dl Bakstevold eplemost

0,5 dl Rieseling vineddik

10 stk estragonstilker

20 gr finhakket sjalottløk

20 gr finhakket fennikel

80 gr smør

Sitron

Salt og pepper


Christian Andre Pettersen: «Land og hav»

Glasert «Lerstangkylling»

1 stk kylling Lerstangkylling

100 gr små jordskokk

1 stk trøffel

1 dl grillet sjysaus

2 stk kyllinglår

35 gr tørket steinsopp

1 kvart gressløk

8 blader finkuttet estragon

1 sitron

140 gr fløte

50 gr foie

120 gr Kylling

30 gr medister

1 Egg hvite

Ass Krydder (4 salt, 2 cayenne, 2 ingefær, pepper)

1 Sitron

7 blader Estragon

Lyng og Eineskudd


Posjert Artisk Kongekrabbe

Kongekrabbe

3 kongekrabbe bein

Salt

Glu

1/4 fennikel

1 liter vann

1 timian kvast

2 sitroner

1 løk

2 tomater

1/2 dl olivenolje

Fennikelfrø, korianderfrø, hel pepper

Salt

Kyllingskinn

Skinnet fra Lerstangkylling


Sølvløk

100 gr sølvløk

2 dl vann

2 del meyeres epleeddik

2 del økologisk sukker

Eggecream

4 egge plommer

2 klype maldon salt

1 knivsodd cayenne


Erter & Purreløk

100 g frosne erter

100 g ferske erter

1 ss meierismør

20 g fløte

½ purreløk, kun det hvite

1 sitron

50 g mel

50 g eggehvite

50 g fin panco

1 rispapir

5 erteskudd


Blomkål & kjerne

Blomkålflan

1/2 liten blomkål

30 gr smør

1 dl fløte

2 dl melk

1,6 gr agar


Rødbet, Rødbet og Rødbet

Saltbakt rødbet sokkel

1 stk rødbet

Saltdeig

1 liten pepperrot

2 del vann

2 del meyers epleeddik

2 del økologisk sukker

Rødbetbånn

225 gr juicet rødbet

10 gr ingefær juice

40 gr eplejuice

1,1 gr gellan

1,5 gr pektin

1 pl gelatin

Perle og jordskokk

40 gr tapioka

230 gr Rødbetjuice

100 gr jordskokk baller


Sesongens Grønnsaker

1 stor brokkoli

1 glass sølvløk

6 kjørvelstilker

1 ss smør


Luftig løksaus med løpstikke

3 stk løk

2 ss smør

1 dl hvitvin

1 dl melk

3 dl fløte

200 g plukket løpstikke

200 g solsikkeolje


Les mer om Lerstangkylling her.

Les mer om sjømat her.

Tags

Bocuse d’Or Norge bistår våre kokker så godt vi kan på veien mot målet. Norge har opp gjennom årene sikret seg hele 13 medaljer i Verdensmesterskapet, med fem gull, fire sølv og fire bronse. Det er noe vi er utrolig stolte av!

Kontakt

post@norskgastronomi.no

Sosiale medier

Facebook
Instagram
LinkedIn