Smak 2020

Publisert 2020-03-03 | Oppdatert 2025-02-24

Skrevet av Stiftelsen Norsk Gastronomi

Norske kokker skal fortsatt være verdensledende. Hør hvordan på SMAK 2020.


Hva er drivkraften hos en konkurransekokk? Hvordan skal norske kokker bli best i verden? Og hvordan kan norske kokker bidra til mer bærekraftige råvarer? Når SMAK 2020 arrangeres denne uken i Lillestrøm, er det satt av en hel dag til Stiftelsen Årets kokk og Bocuse d’Or Norge.


Norge er det landet med flest medaljer i den anerkjente verdensfinalen i kokkekunst, Bocuse d’Or, og gjennom sitt arbeide bidrar norske kokker til å sette sitt eget fag, norske råvarer og norsk gastronomi på kartet, både hjemme og ute i verden.


I kjølvannet av Michelin-utdelingen forrige måned, ble kokkens rolle gjenstand for god debatt. Diskusjonen har vist hvor viktig det er å øke kunnskapen og entusiasmen for norsk gastronomi, og for arbeidet kokkene gjør nasjonalt og internasjonalt, forteller Arne Sørvig, daglig leder i Stiftelsen Årets kokk.


På Årets kokk-dagen 4. mars, kommer noen av Norges fremste kokker for å snakke om motivasjon av unge kokker, viktigheten av kokkefaget, verdiene i norsk gastronomi, drivkraften i kokkekonkurransene og hva som skal til for å oppnå pallplassering.


Vi jobber for at våre talenter skal bli blant de beste i Norge og i verden, og det innebærer blant annet å fremme forståelse for hva kokkekonkurranser representerer. På inspirasjonsdagen vil publikum møte syv toneangivende kokker, hvor seks av dem som har representert Norge i Bocuse d’Or. Dette blir en enestående mulighet til å direkte høre deres personlige historier og erfaringer, sier Gunnar Hvarnes, faglig leder i den norske Bocuseakademiet.


Det blir også en sesjon om bærekraft i fiske, havbruk, frukt- og grøntproduksjon med representanter fra Bellona, Sjømat Norge og Bama i panelet, en sesjon som ledes av Arne Hjeltnes.


Gode og bærekraftige råvarer er viktig for kokkene og derfor er det viktig å diskutere dette; hva skjer i dag og hva som kan gjøres for å forstå og være gode innkjøpere av bærekraftige råvarer, avslutter Arne Sørvig.


Disse kokkene møter du på Årets kokk-dagen:


Christopher W. Davidsen – Sølvvinner i Bocuse d’Or 2017. Kjøkkensjef på stjernerestauranten Speilsalen i Trondheim.


Renee Fagerhøi – kjøkkensjef og eier av Bula Bistro i Trondheim. Vinner av Top Chef 2016


Christian André Pettersen – Tok bronse i Bocuse d’Or 2019. Norges kandidat til Bocuse d’Or 2021.


Geir Skeie – Vinner av Bocuse d’Or 2009. Forfatter og gründer av Brygga 11-gruppen og kjeden Pink Fish.


Arne Brimi – Norges første deltager i Bocuse d’Or. Chef på Vianvang.


Bent Stiansen – Vinner av Bocuse d’Or 1993. Chef på Statholdergaarden.


Gunnar Hvarnes – Tok bronse i Bocuse d’Or 2011. Coach for Christoffer W. Davidsen og Christian André Pettersen.

Tags

Bocuse d’Or Norge bistår våre kokker så godt vi kan på veien mot målet. Norge har opp gjennom årene sikret seg hele 13 medaljer i Verdensmesterskapet, med fem gull, fire sølv og fire bronse. Det er noe vi er utrolig stolte av!

Kontakt

post@norskgastronomi.no

Sosiale medier

Facebook
Instagram
LinkedIn