Vilde tok seieren i Årets kokkespire, delfinale Nord-Norge

Publisert 2021-06-14 | Oppdatert 2025-02-25

Skrevet av Stiftelsen Norsk Gastronomi

Spenningen var til å ta og føle på, da de fire kokkespirene Vilde (11), Håvard (12), Jonas (12) og Angelica (11) deltok i delfinalen i Årets kokkespire i Mathallen i Tromsø i går. Boknafisk med grønnsaker var hovedråvarer i konkurransen, og det var Vilde som imponerte dommerne mest med sin rett. Nå skal hun representere Nord-Norge i den nasjonale finalen i Oslo, 29. august.  



– Det som imponerer meg mest, er de unge kokkespirenes matglede og engasjement for kokkefaget. Jeg skulle ønske at vi kunne sendt både Vilde, Jonas, Angelica og Håvard til finalen i Oslo, men jeg håper alle vil fortsette å utvikle talentet sitt. Vi trenger flere dyktige kokker i Norge, og konkurranser som dette er viktig for rekrutteringen til bransjen, sier kjøkkensjef på Mathallen Tromsø og hoveddommer Gunnar Jensen.


– Det er artig å se hvordan de unge kokkene briljerer på kjøkkenet med sin entusiasme og matglede. De har imponert oss i dommerpanelet, og slik sett er de alle fire vinnere, istemmer meddommerne Yvonn Steffensen og Espen Ramnestedt.


 

 


Flere uker med trening lagt ned

De unge kokkene har trent i flere uker, etter at det rundt påsketider ble klart at de hadde kvalifisert seg til Årets Kokkespire. For å delta må man være født mellom 2009 – 2011.


Dommerpanelet bestod av mesterkokkene Gunnar Jensen (Mathallen), Yvonn Steffensen (Maskinverkstedet) og Espen Ramnestedt (Restaurant Smak). I konkurransen var de obligatoriske råvarene nykål, gulrøtter og filet av boknafisk. Minst halvparten av maten på tallerken, skulle være grønnsaker.

– Et av konkurransens hovedpoeng, er det å konkurrere med velsmakende, sunne og ferske råvarer i en ramme av matglede og fagkunnskap, sier Arne Sørvig, daglig leder i Stiftelsen Norsk Gastronomi.


Om Årets Kokkespire

  • Årets Kokkespire er en konkurranse for barn født mellom 2009 – 2011.
  • Matglede og faglig mestring står i høysetet.
  • Blant over 100 innsendte personlige oppskrifter, har det norske Bocuse-akademiet valgt ut 16 kandidater.
  • De 16 utvalgte kokkespirene deltar i fire delfinaler, som avholdes på gode restauranter, fra Tromsø i nord til Stavanger i sør.
  • I hver delfinale vinner den beste kokkespiren finaleplass i den nasjonale finalen i august, der Årets kokkespire 2021 kåres.
  • Dommerne i alle delfinaler og finaler er anerkjente toppkokker.
  • Bocuse-kokk Tom Victor Gausdal er årets Kokkespire-general.
  • Bak konkurransen står Stiftelsen Norsk Gastronomi (SNG) i partnerskap med Bama.


Foto:

Øverst: Vinneren av Årets kokkespire, delfinale Nord-Norge – Vilde.

Midten: De fire Kokkespire-deltagerne, fra venstre: Håvard, Jonas, Vilde og Angelica, samt de tre dommerne Espen Ramnestedt, Gunnar Jensen og Yvonn Steffensen.

Nederst: Kandidatenes matretter. Øverst, fra venstre: Vilde og Jonas. Nederst, fra venstre: Angelica og Håvard.

Tags

Stiftelsen Norsk Gastronomi