ÅK17: Kandidatenes smårett med beter

Publisert 2017-03-22 | Oppdatert 2025-02-12

Skrevet av Stiftelsen Norsk Gastronomi

Kandidatene til Årets Kokk 2017 ble vurdert på bakgrunn av en innsendelsesoppgave, hvor de ble bedt om å presentere tre personlige oppskrifter: En hovedrett «surf and turf» med Lerstangkylling fra Gårdsand i Vestfold, kombinert med enten norsk sjøkreps, kaldtvannsreker eller kongekrabbe, en smårett med beter fra Hasle Gård i Vestfold og en ganefryd med tørrfisk fra Lofoten. Under følger kandidatenes oppskrifter til småretten med beter.


Christian Andre Pettersen: «Øst og vest»

Rødbetdumpling

2 stk store rødbet

Grov salt

Røykspon

288 gr rismel

190 gr tapiokamel

1 ts salt

3 ss olje

310 gr rødbetjuice

2 dl syltelake fra rødbet

1 liten ingefær

2 never ristet chechuan

Skall av 1 sitron

40 gr honning

Confitert kyllingegg

Hønseegg

3 dl nøytral olje

Friske vekster og sprø elementer

1 liten baby Romanesco

1 bblomkålbit

2 stk østersblad

4 stk ertespire

Hassellnøtt malto med spør bygg og purreløksaske

50 gr malto

Hassellnøttolje

1 ts brent purreløks julienne

30 gr Blansjert og tørket bygg så fritert på 240 grader

Løk,rødbetperler og sur søt ingefær

4 stk små løk

1 dl Hardanger epleedikk

1 dl vann

1 dl økologisk sukker

30 gr tapioka

120 gr rødbetjuice

½ pepperrot

1 dl riseddik

80 gr sukker

2 ss ingefærjuice

Løpstikke og sitronemulsjon

50 gr løpstikke

40 gr estragon

50 gr persille

1 egg

1 sitron

Salt


Geir Magnus Svae: «Variasjon på beter fra Hasle gård»


Syltet bete med kraftkar

2 stk stor rødbete

1 dl Hvitvinseddik

2 dl sukker

3 dl vann

Sort pepper

100 gr Kraftkar

2 dl fløte

Fylt Gulbete

4 stk små gulbeter

Grovt havsalt

2 stk kepaløk

1 dl sherryeddik

4 ss soyasaus

1 ss grov Dijon

1ss fin Dijon

Salt, pepper, sitron, smør og pepperrot

Gele

5 dl rødbete juice

1 dl Balsamicoeddik

Sukker, sitron

2 gr agar agar

6 pl Gelatin


Gulbete pure

200 gr Avskjær fra gulbeten

50 gr smør

Salt, pepper, sitron, xantana


Puffet hvete

100 gr Hele hvetekorn

2 ltr lettsaltet vann

Rapsolje

Crudites

1 stk Liten chioggiabete

4 stk rosenkål

Sitron

Brønnkarseolje

Olivenolje

Løkblomsterskudd

Salt og pepper


Rødbete puff

215 gr rødbetejuice

13 gr gjær

4 gr sukker

4 gr salt

470 gr mjøl

55 gr smør

Eggeconfit

12 stk eggeplommer

Solsikkeolje

Røykespon

Pepperrot

Salt og pepper


Øyvind Bøe Dalelv: «Variasjon av beter fra Hasle Gård»


Syltet gulbet

2 stk gulbet

100 g eplecider eddik

200 g sukker

150 g vann

150 g eplejuice

Rødbetgele

8 dl rødbetjuice

1 dl hvitvinseddik

20 g sukker

13,5 g agar agar

Fyll til rødbetgelé

250 g kremost

250 g chevre

125 g valnøtter

50 g spissmorkel

Salt og pepper1 stk sitron

Rødbet og persillesaus

3 dl rødbetjuice

25 g hvitvinseddik

25 g sukkersalt og pepper

200 g kruspersille

50 g spinat

4 dl solsikkeolje


Filip August Bendi: «Beterose»

Rødbeter

Gulbeter

Salt

Roseeddik

Rosepulver

Snedig ost

Hasselnøtter

Gluco

Algin

Eggeplomme

Sitrontimian

Glucose

Røykespon

Epleeddik

Sitron

Sitrontimian


Rasmus J. Skolglund: «Norsk skog»

Urteolje/Krydder

150 g Sitrontimian

150 g Persille

Solsikkeolje

Flatbrød

100 g fint rugmel

85 g Hvetemel

5 g salt

125 g kokende vann

Valnøttmajones/ knuste valnøtter

1 stk eggeplomme

2 dl solsikkeolje

2 ss valnøttolje

1 ss vann

Sitron

Valnøtter

Syltede beter/ Grillede beter

Rødbeter fra Hasle gård

Rødvinseddik

Sukker

Vann

Korianderfrø

Bær

Innlagte Bjørnebær

Sitrontimianolje


Saus               

1 dl juice av syltede og grillede beter

1.7 dl juice av innlagte bjørnebær

Sitron

Til servering

Timian cress – Frysetørrede bjørnebær


Les mer om norske beter her.

Tags

Bocuse d’Or Norge bistår våre kokker så godt vi kan på veien mot målet. Norge har opp gjennom årene sikret seg hele 13 medaljer i Verdensmesterskapet, med fem gull, fire sølv og fire bronse. Det er noe vi er utrolig stolte av!

Kontakt

post@norskgastronomi.no

Sosiale medier

Facebook
Instagram
LinkedIn