ÅK17: Kandidatenes smårett med beter

Publisert 2017-03-22 | Oppdatert 2025-02-12

Skrevet av Stiftelsen Norsk Gastronomi

Kandidatene til Årets Kokk 2017 ble vurdert på bakgrunn av en innsendelsesoppgave, hvor de ble bedt om å presentere tre personlige oppskrifter: En hovedrett «surf and turf» med Lerstangkylling fra Gårdsand i Vestfold, kombinert med enten norsk sjøkreps, kaldtvannsreker eller kongekrabbe, en smårett med beter fra Hasle Gård i Vestfold og en ganefryd med tørrfisk fra Lofoten. Under følger kandidatenes oppskrifter til småretten med beter.


Christian Andre Pettersen: «Øst og vest»

Rødbetdumpling

2 stk store rødbet

Grov salt

Røykspon

288 gr rismel

190 gr tapiokamel

1 ts salt

3 ss olje

310 gr rødbetjuice

2 dl syltelake fra rødbet

1 liten ingefær

2 never ristet chechuan

Skall av 1 sitron

40 gr honning

Confitert kyllingegg

Hønseegg

3 dl nøytral olje

Friske vekster og sprø elementer

1 liten baby Romanesco

1 bblomkålbit

2 stk østersblad

4 stk ertespire

Hassellnøtt malto med spør bygg og purreløksaske

50 gr malto

Hassellnøttolje

1 ts brent purreløks julienne

30 gr Blansjert og tørket bygg så fritert på 240 grader

Løk,rødbetperler og sur søt ingefær

4 stk små løk

1 dl Hardanger epleedikk

1 dl vann

1 dl økologisk sukker

30 gr tapioka

120 gr rødbetjuice

½ pepperrot

1 dl riseddik

80 gr sukker

2 ss ingefærjuice

Løpstikke og sitronemulsjon

50 gr løpstikke

40 gr estragon

50 gr persille

1 egg

1 sitron

Salt


Geir Magnus Svae: «Variasjon på beter fra Hasle gård»


Syltet bete med kraftkar

2 stk stor rødbete

1 dl Hvitvinseddik

2 dl sukker

3 dl vann

Sort pepper

100 gr Kraftkar

2 dl fløte

Fylt Gulbete

4 stk små gulbeter

Grovt havsalt

2 stk kepaløk

1 dl sherryeddik

4 ss soyasaus

1 ss grov Dijon

1ss fin Dijon

Salt, pepper, sitron, smør og pepperrot

Gele

5 dl rødbete juice

1 dl Balsamicoeddik

Sukker, sitron

2 gr agar agar

6 pl Gelatin


Gulbete pure

200 gr Avskjær fra gulbeten

50 gr smør

Salt, pepper, sitron, xantana


Puffet hvete

100 gr Hele hvetekorn

2 ltr lettsaltet vann

Rapsolje

Crudites

1 stk Liten chioggiabete

4 stk rosenkål

Sitron

Brønnkarseolje

Olivenolje

Løkblomsterskudd

Salt og pepper


Rødbete puff

215 gr rødbetejuice

13 gr gjær

4 gr sukker

4 gr salt

470 gr mjøl

55 gr smør

Eggeconfit

12 stk eggeplommer

Solsikkeolje

Røykespon

Pepperrot

Salt og pepper


Øyvind Bøe Dalelv: «Variasjon av beter fra Hasle Gård»


Syltet gulbet

2 stk gulbet

100 g eplecider eddik

200 g sukker

150 g vann

150 g eplejuice

Rødbetgele

8 dl rødbetjuice

1 dl hvitvinseddik

20 g sukker

13,5 g agar agar

Fyll til rødbetgelé

250 g kremost

250 g chevre

125 g valnøtter

50 g spissmorkel

Salt og pepper1 stk sitron

Rødbet og persillesaus

3 dl rødbetjuice

25 g hvitvinseddik

25 g sukkersalt og pepper

200 g kruspersille

50 g spinat

4 dl solsikkeolje


Filip August Bendi: «Beterose»

Rødbeter

Gulbeter

Salt

Roseeddik

Rosepulver

Snedig ost

Hasselnøtter

Gluco

Algin

Eggeplomme

Sitrontimian

Glucose

Røykespon

Epleeddik

Sitron

Sitrontimian


Rasmus J. Skolglund: «Norsk skog»

Urteolje/Krydder

150 g Sitrontimian

150 g Persille

Solsikkeolje

Flatbrød

100 g fint rugmel

85 g Hvetemel

5 g salt

125 g kokende vann

Valnøttmajones/ knuste valnøtter

1 stk eggeplomme

2 dl solsikkeolje

2 ss valnøttolje

1 ss vann

Sitron

Valnøtter

Syltede beter/ Grillede beter

Rødbeter fra Hasle gård

Rødvinseddik

Sukker

Vann

Korianderfrø

Bær

Innlagte Bjørnebær

Sitrontimianolje


Saus               

1 dl juice av syltede og grillede beter

1.7 dl juice av innlagte bjørnebær

Sitron

Til servering

Timian cress – Frysetørrede bjørnebær


Les mer om norske beter her.

Tags

Stiftelsen Norsk Gastronomi